Købestop bliver lige det sværere, når der lokkes med gratis forsendelse.

Købestop: 10 gode råd til dig, der vil være nonshopper

Nu har jeg haft købestop i tre måneder (snart fire!), og jeg har lært en hel del! Hvis du tænker på at prøve kræfter med nonshopping og shopping detox, så læs med her. Jeg har (for en gangs skyld) forsøgt at fatte mig i korthed, så her kommer en quick and dirty lynguide, til dig der vil holde pause – eller stoppe helt – med at shoppe.

1. Meld dig ud!

Du skal afskærme dig for alle fristelser: Afmeld kommercielle instagramprofiler, især dine yndlingsmodebloggere. Afmeld dig nyhedsbreve fra forretninger du godt kan lide, og stop med at følge blogs, der handler om mode og shopping (og tilmeld dig f.eks. blogs om nonshopping – for eksempel min blog (jaja, ananas i egen juice – I know) eller Neo Hippie. Og vigtigst af alt – undgå butikker, så godt du kan. Det gælder også webshops. JUST WALK AWAY!

2. Ryd op

Sorter dit tøj rigtig grundigt, og skil af af med alt det, du ikke er HELT vild med. Således har du kun det bedste af det bedste tilbage, og kan nemt sammensætte et superoutfit uden tøjkrise og den efterfølgende shoppingtrang. Men husk lige – smid ALDRIG dit tøj ud. Sælg det, eller doner det til genbrug. Noget kan også klippes om til klude eller lign.

3. Lav en købestop positivliste

Er der undtagelser for dit shoppingstop? Du skal selvfølgelig have mad på bordet og betale regninger, men er det ellers ok at købe nyt, når det gamle går i stykker? Og må du f.eks. gerne købe nyt træningstøj? Sørg for at have klare regler, så der ikke opstår en gråzone, når behovet/trangen pludselig melder sig.

4. Find en nonshopping buddy

Min bedste veninde er også min bedste nonshopping buddy. Det KAN ikke siges for mange gange, hvor sjovt det faktisk kan gå hen og blive, når man har en veninde/mor/søster, der er gået med på projektet. Det er topmotiverende.

5. Søg mere inspiration

Hold dig selv til ilden ved at finde flere nonshopping-entusiaster, f.eks. i Facebookgruppen Købestop og Minimalisme 2018, følge nonshopping-blogs og læs gode bøger om det.

6. Sæt dig et mål

For at det ikke skal blive for la-la, så sæt dig et mål. Hvor længe skal dit nonshopping-projekt vare, og hvad vil du opnå? F.eks. spare penge op, ændre forbrugsvaner eller noget helt tredje?

7. Involver dine nærmeste

Ligesom med andre livstilsvaner, kan du ikke forvente at få støtte fra dine nærmeste, hvis de ikke ved, hvad du har gang i. Fortæl dine venner og din familie om dit købestop, og sig til dem, at du ikke skal med på shoppingture eller informeres om gode tilbud og lagersalg i den kommende tid.

8. Skriv dine ønsker ned

Hvis du alligevel bliver fristet, så skriv ned, hvad det er, du så brændende ønsker dig. Opdater listen løbende og kig på den, når dit shoppingstop er ved at blive afviklet. Du kan så tage stilling til, om det stadig er noget du ønsker dig (i mange tilfælde er svaret nok nej), og om det er noget, du i så fald skal investere i eller ønske dig til jul/fødselsdag.

9. Find ud af, hvad du virkelig mangler

Når du er færdig med din storoprydning af dit klædeskab, og har været nonshopper noget tid, vil der med sikkerhed være nogle ting, som du lige pludselig reelt har brug for. Før du køber nyt, så tænk over følgende: Kan det du har repareres? Kan du bytte noget af dit gamle tøj til noget nyt af det, du mangler? Hvis du har solgt noget af dit gamle tøj, kan du måske re-investere pengene til noget nyt (som evt. er købt som genbrug). Og vent lige et par uger under alle omstændigheder. Det er en god lakmusprøve på, om du reelt har brug for det.

10. Du har god tid – nyd det!

Efter nogle måneder med nonshopping, vil du formentlig opdage, at du pludselig har mere tid til rådighed. Al den tid du ikke bruger på at gå i butikker eller browse på webshops, har du lige pludselig fået som en uventet gave. Hvad vil du bruge den på? Gentoptage gamle hobbies, du ikke har dyrket længe? Motionere mere? Lave god mad til dine veninder? Opdage nye fede serier på Netflix? The choice is yours – men husk lige at tænke over det, og nyd det.

Photo credit: Arianna Margulis aka ButLikeMaybe på Instagram. Billedet er gengivet med tegnerens tilladelse.

 

8 meninger om “Købestop: 10 gode råd til dig, der vil være nonshopper

 1. Kool med en easy-hack-tjekliste 🙂

  Jeg synes især at pkt 3, 8 og 9 er ret fornuftige at have med, for at projektet ikke kuldsejer. Må jeg også anbefale, at man starter med dem som udgangspunkt, og derved trapper ned; samt skaffer sig buddy´er på det grundlag, så det ikke ender med at blive endnu et forlist nytårsfortsæt 😉

  Jeg kan selv tilskrive mig, at være rykket fra en tilnærmelsesvis shop-aholic – hvor shopping skulle dulme alt fra kedsomhed til kærestesorger – til en non-shopping-master. Sidstnævnte er endt med at blive en livsstil. Hånden på hjertet, så var det en udvikling som startede, da jeg boede sammen med min eks. Det er én af de smukkeste værdier, som jeg har lært i det forhold, og taget med mig.

  Man bliver samtidig mere bevidst om heller ikke at volde for meget ressourcespild på andre områder, såsom mad. Og så er det i sig selv en befrielse, at man ikke føler sig pisket til at pifte garderoben op konstant, og man udvikler derved en mere personlig stil og smag.

  Like

  • Mange tak skal du have! Er rigtig glad for, du kan relatere til min liste. Er nysgerrighed efter, had du som “nonshopping” master har af gode tips at give videre? Hvad var det vigtigste for dig i din “process?”, altså hvad hjalp dig på rette spor, tror du?

   Like

   • Selv tak – og tak for spørgsmålet, der giver mig mulighed for at reflektere lidt over dét.

    Jeg tror, at noget af det som initierede processen, og blev den tankegang, som hjalp mig på rette spor var, at tænke over det store billede. Altså på mit aftryk på verden, ved at forbruge, og spendere penge på tøj, som jeg reelt ikke manglede. Det gav en stigende tilfredsstillelse at vide, at jeg tog et ansvar i den retning. Efterfølgende blev det en befrielse, at jeg ikke havde en overhængende trang til at købe nyt tøj hele tiden. Mine køb blev velovervejede. Så når jeg købte noget, gjorde jeg det med god samvittighed og glæde. For det var jo noget, som jeg havde afvejet, som et reelt behov.

    Jeg véd ikke om det giver mening for andre end mig. Men jeg må ærligt sige, at det har været en befrielse at slippe shoppegenet. For jeg tror egentlig også, at jeg inderst inde, var en shopaholic, der “trøstekøbte” for at få det godt, og blive tilfredsstilet af en meget kortvarig lykkerus ved købet.

    Like

   • Et bærende (og tiltagende) argument for mig i den proces har været bæredygtighed ved ikke at købe noget, som jeg reelt ikke har brug for. I den proces udviklede jeg også en frihedsfølelse, hvor jeg kom fri af mit overforbrug af indkøb. Vi er mere eller mindre ubevidst, blevet opdraget til at være storforbrugere. Desværre ender vi ofte med at være slave af den tankegang, hvor vi tror at lykken ligger gemt i den bluse eller de bukser. Men den skal jo findes et andet sted. Man må selvfølgelig gerne købe nyt en gang i mellem, og efter behov. Det er målestokken og købelysten (fixet), man kommer fri af.

    Like

   • Helt enig i dine betragtninger, især når det kommer til “opdragelsen” (altså for mange af os i den vestlige verden) til at blive storforbrugere.

    Like

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s