Kvalitetstøj: Fem ting i min garderobe, der har holdt i 10 år (mindst!)

kvalitetstøjHvad definerer kvalitetstøj? Og kan det billige high-street tøj holde ligeså længe, som de dyre designerlabels? Det er svært at komme med et entydigt svar, men for nylig læste jeg bogen ‘A life Less Throwaway‘, og den satte en del tanker i gang hos mig.

I korte træk handler bogen om at købe mindre, men bedre. Ikke bare kvalitetstøj, men også bare produkter i den helt brede forstand.

Forfatteren, Tara Button, blev inspireret til at lægge sine forbrugsvaner om, da hun blev træt af, at nærmest alt hvad man køber har en begrænset levetid. Men en dag slog det hende, at en bestemt gryde hun havde (og nok stadig har) i skabet fra mærket Le Creuset havde holdt i utroligt mange år stadig var så god som ny.

Det fik hende til at stille spørgsmålstegn ved, om man mon kunne leve efter en forbrugsfilosofi, hvor man kun skal købe hver ting én gang, og at de forskellige ting så holder livet ud, uden de skal erstattes. Og det var så startskuddet til hjemmesiden buymeonce.com, hvor netop holdbare produkter er temaet. Sitet forhandler både kvalitetstøj, men udvalget i hverdagsprodukter som paraplyer, rejsetasker, køkkengrej osv. er endnu større.
Hvis du vil læse bogen selv, kan du finde den på bogreolen.dk (reklamelink), og ellers er der også masser af inspiration at finde på hjemmesiden.

Kvalitetstøj? Har jeg mon overhovedet noget?!

Bogen og websitet fik mig til at tænke over, hvad jeg selv har derhjemme af kvalitet, som jeg har haft i mange år, og som holder endnu. Og lige præcis med tøj, var det rent faktisk svært at finde noget kvalitetstøj i mit skab, der har kunnet klare mosten i minimum 10 år. Men det lykkedes mig (med nød og næppe!) at finde fem ting frem, som jeg har haft i mindst 10 år, og som har masser af god brug tilbage. Men egentlig påfaldende, at jeg, som har utroligt meget dyrtkøbt tøj af “god kvalitet”, ikke kunne finde finde flere ting i skabet.

Nu kan det måske se ud som, at jeg kun af dyre mærker i skabet. Men nej. Det er ikke tilfældet. Jeg har alt muligt – dyrt som billigt. Sandheden er bare, at jeg ikke havde noget i skabet, der var ‘billigt’, som jeg har haft i mange år, og som jeg synes man kan kalde kvalitetstøj.

Det interessante her, synes jeg, er nu heller ikke hvilke mærker der er tale om (udelukkende).

Men snarere, at de ting, der har stået distancen, tilhører de samme kategorier: Overtøj, sko og tasker. Med andre ord, har det ‘almindelige tøj’ (f.eks. skjorter, jeans, kjoler osv.) ikke kunnet overleve i min garderobe, uanset hvilket mærke, der har været tale om.

Det skyldes dog ikke altid dårlig kvalitet. Det kan selvfølgelig også være, at jeg har kasseret noget, fordi jeg selv har vasket det forkert, spildt en masse bær-sauce på det (den slags sker tit for mig), eller at min deodorant har efterladt mystiske pletter, jeg ikke har kunnet få af.

Summasummarum, synes jeg  dog, at listen nedenfor bekræfter, at det godt kan betale sig at kaste lidt ekstra penge efter kvalitetsovertøj, sko og tasker. Og jeg har stadig til gode at finde ud af, hvad der egentlig karakteriserer kvalitetstøj, det gælder bluser, bukser, osv.

1. Denim-jakke fra French ConnectionEn denimjakke må siges at være kvalitetstøj

Jakken her har jeg haft siden jeg gik i 8. klasse. No kidding! Det er faktisk 20 år! Det er jo HELT vildt! Jeg vil godt medgive, at jeg ikke har brugt den fra morgen til aften i sommerhalvåret, hver år siden jeg fik den. Men den har dog været brugt en hel del. Og den er stadig helt perfekt! Jeg mindes også, at den ikke var særligt dyr. Jeg har vel givet en 4-500 kr. for den på udsalg hos French Connection. (ting kostede mindre dengang).

2. Barbour-jakke

Min barbour-jakke i oilskin købte jeg i forbindelse med, at jeg begyndte at gå på jagt med David for 10 år siden. Den er egentlig lidt for kold til at bruge i vinterhalvåret, men med en varm trøje indenunder går det lige. Jakken er afsindigt slidstærk, og selvom jeg har kæmpet mig igennem utallige krat og buskadser, har været i karambolage med alskens glade op-ad-springende jagthunde – og så videre – fremstår jakken i superflot stand og uden nogen som helst skavanker efter 10 år. Den kommer formentlig til at vare livet ud.

Jakken kostede omkring 3500 kr. og den har været hver en krone værd. Barbour-jakker fås dog også langt billigere (min model var dyr, fordi den er lang).
F.eks. findes den også i denne model, der koster 2.399 kr.

IMG_03243. Christian Louboutin-stilletter

Strengt taget har jeg ‘kun’ haft mine “Ron Ron” pumps fra Christian Louboutin i otte år. Men jeg tillader mig at tage dem med, da jeg ved, at de kommer til at holde en del år endnu.
Jeg har passet rigtig godt på dem, men de har altså virkelig været brugt meget.
I de første par år brugte jeg dem kun indendøre, men siden er jeg begyndt også at bruge dem udenfor, og så har jeg lige fået dem fikset hos skomageren i ny og næ, når Københavns brosten har fået for godt fat om det læder, der beklæder hælen.
Og så er de naturligvis forsålet.

Men når det er sagt, så synes jeg de holder sig utrolig flot, når man tænker på, hvor meget de har været brugt. Overlæderet har vist sig at være meget slidstærkt, da kun nogle få ridser, har sat varige spor. Og formen på snuderne er nærmest ligeså fin, som da jeg købte dem. Og de er på ingen måde blevet “udtrådte” at se på. Jeg gav ca. 3500 kr for dem i sin tid, og de penge var godt givet ud.

4. Gummistøvler fra Aigle

Jeg har aldrig gået op i gummistøvler, endsige haft et par som voksen, før jeg mødte David. Han, og hans familie, er meget outdoors’y og har alle sammen lange praktiske gummistøvler fra det franske mærke Aigle. Kort efter vi havde mødt hinanden, fik familien mig overbevist om, at det er verdens bedste gummistøvler. Det var nu ikke svært at overbevise mig, for de er virkelig flotte af gummistøvler at være, Og at kvaliteten er helt i top, har jeg selv erfaret, da mit par nu kører på 12. år. Ja, og når man så HAR et par gode røjsere, så får man dem altså brugt! Især i Danmark…

5. Tasker fra Miu Miu

Mine Miu miu tasker har holdt i mange år.Mine to tasker fra Miu Miu har jeg haft i henholdsvis 12 og 10 år. Den store brune købte jeg fra ny på udsalg hos net-a-porter.com for ca. 4.500 kr. og den mindre sorte model købte jeg på Trendsales for 1400 kr.

Begge taskerne er i kraftigt ‘nopret’ læder, som har den fordel, at eventuelle ridser og skrammer dårligt ses. Den store model er blevet rigtig blød i det med årene, og selvom den er blevet godt slidt at se på (den har været brugt RIGTIG meget), er den stadig brugbar. Og at den har lidt patina, gør den kun mere charmerende, synes jeg. Den sorte ser nærmest ikke slidt ud, selvom den virkelig også har været brugt meget.
Taskerne er simpelthen så slidstærke, og der har aldrig været vrøvl med lynlåse, spænder, huller i foret eller lignende. Simpelthen bare god kvalitet.

Apropost kvaliet – fik du læst mit indlæg om min ‘nye’ højtskattede vintage chaneljakke? Den er jo faktisk også et eksempel på noget, der har holdt i langt over 10 år. Man da jeg jo ikke ved, hvor meget den har været i brug, før jeg fik fat i den, ville det næsten være snyd at tage den med her 🙂

Artiklen indeholder affiliate-links

2 meninger om “Kvalitetstøj: Fem ting i min garderobe, der har holdt i 10 år (mindst!)

  1. Det giver så god mening at give lidt ekstra for ting, som man kan bruge længere, og jeg er stor fortaler for at tænke sig ekstra om før man køber nyt. Med lidt flere penge og lidt mere fokus, så kan man nøjes med at købe nye favoritting til skabet. Det er den ultimative luksus for mig 🙂

    Like

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s