Her er de ingredienser du skal bruge til bee's wraps

DIY: Den nemmeste metode til hjemmelavet bees wrap

Bees wrap er efter min mening noget nær den bedste form for mademballage der findes. Dels kan det bruges igen og igen, dels er det nemt at anvende, og så er det et super bæredygtigt alternativ til alufolie eller vita wrap. Faktisk er det også både nemt og sjovt at lave bee’s wrap hjemme i sit eget køkken. Jeg prøvede selv forleden, og det var langt nemmere, end jeg troede. Jeg sprang over hvor gærdet var lavest og brugte en virkelig nem fremgangsmåde – og det gav altså pote!

Forleden kom David hjem med et kilo bivoks (don’t ask), fordi jeg længe har talt om, at det kunne være sjovt at lave hjemmelavet bee’s wrap. Da jeg samtidig ligger inde med et glas økologisk shea butter fandt jeg frem til to andre projekter, hvor bivoks indgår, men hvor jeg også kunne få gavn af min shea butter.

Foruden tre flotte stykker hjemmelavet bees wrap, blev det derfor også til den lækreste milde babysalve og en ultra fugtgivende lip gloss med bivoks som hovedingrediens. Det var en superhyggelig måde at bruge et par timer og hele lejligheden duftede sødt og skønt af honningkage J

Men. For at min lille bivoks-skole ikke skal blive aaaalt for laaang en tekst har jeg valgt at fokusere udelukkende på bee’s wrap i dette indlæg.

Kan det betale sig med hjemmelavet bees wrap?

Før jeg kommer til fremgangmåden, vil jeg dog lige skrive et par ord om omkostningerne.

Jeg synes nemlig ofte, at man får lyst til at kaste sig du i et DIY-projekt, fordi det lyder sjovt, men også fordi man håber på at spare penge. Og det samme tænkte jeg da også, da jeg gik i gang med mine hjemmelavede bees wrap. For de er nemlig en smule pebrede, hvis man vil købe dem i butikkerne.

Men kan det så egentlig betale sig at lave sine egne hjemmelavede bee’s wraps? Ja, det kan det bestemt! For sjov kan vi prøve at regne lidt på, hvad det koster at lave sine egne bee’s wraps ift. at købe dem. Det bliver et lidt groft overslag, da man ikke kan købe præcis de mængder, jeg har brugt.

Som det fremgår af opskriften nedenfor, skal du bruge (max!) 80 gram bivoks. Priserne varierer lidt, men f.eks. hos Linoliebutikken koster 200 g 90 kr., så lad os sige, at 100 gram derfor koster 45 kr. Stoffet jeg brugte, havde jeg købt på et loppemarked for 5 kr. Dertil tilføjede jeg et par spiseskefulde jojobaolie. Flasken på 100 ml. kostede 89 kr (nu på tilbud hos Med24), og jeg brugte godt og vel 10 ml, så lad os sige, at jojobaolien har kostet 10 kr.

Jeg brugte også en malerpensel, som jeg havde derhjemme, til at fordele voksen med, da den var smeltet. En lignende pensel koster ca. 15 kr. hos Søstrene Grene.

Alt i alt giver det en samlet udgift på ca. 75 kr. til 3-4 fire bees wraps.

Til sammenligning, kan man købe en pakke med 3 stks store bee’s wraps hos Greengoods til 184 kr (reklamelink).

Besparelsen ved at lave dem selv er derfor betragtelig.
Og da det er så ufatteligt nemt at lave dem, synes jeg, at det langt bedre kan betale sig at lave sine bee’s wraps selv frem for at købe dem. Men det kræver selvfølgelig også, at man kan finde et godt formål med resten af jojobaolien (men tro mig, det kan man! Den er bl.a. en rigtig lækker ingrediens i diverse skønhedsprodukter eller den kan bruges alene)

Fremgangsmåde til hjemmelavet bees wrap

Hold da op, der er mange fremgangsmåder til bee’s wrap, den ene mere umulig og besværlig end den næste.

Her kommer den nemmeste opskrift, der hverken indebærer vandbad eller strygejern eller en masse unødvendige ingredienser.

Denne fremgangsmåde er en kombination af forskellige metoder jeg har fundet rundt omkring via Google og YouTube. Der var ikke nogen opskrifter der var helt præcist som min, så jeg kan ikke engang linke til noget konkret. Jeg tog simpelthen bare nogle forskellige (nemme) fremgangsmåder og slog dem sammen.

Materialer til hjemmelavet bees wrap

Til 3-4 vokslærreder skal du bruge ca. 30 minutter af dit liv og følgende redskaber/ingredienser.

  • 80 gram bivoks (og lidt mindre kan altså også gøre det!)
  • 3-4 assorterede stykker af bomuldsstof (f.eks. mellem 20 og 30 cm i str.). De skal være helt nyvaskede og gerne strøgne, hvis de er meget krøllede.
  • 2 spiseskefulde jojobaolie (teknisk set kan det udelades, men da olien skal bevirke, at det færdige wrap bliver nemmere at forme og folde, anbefaler at jeg at bruge det)
  • En bageplade foret med bagepapir (som du kan gemme og bruge næste gang du laver bee’s wraps
  • Et bæger og en ske til at blande bivoks med jojobaolie
  • En bred pensel (f.eks. en billig pensel fra Søstrene Grene) Hvis du bruger én, du har i forvejen, bør du lige vaske den med skolende varmt vand for at få bakterier eller kemikalier vasket ud.
  • Evt. et rivejern til bivoks

Sådan gør du

1. Fór en bageplade med bagepapir, så det dækker HELE pladen. Jeg anbefaler ubleget og svanemærket bagepapir.

2. Tænd ovnen på 150 grader

3. Hvis din bivoks er i en fast blok, kan du rive den med et rivejern mens ovnen varmer op.

Før du laver bees wrap skal du bruge en portion revet bivoks

4. Bland bivoks med jojobaolie

5. Læg et enkelt stykke stof på bagepapiret og fordel et tyndt, men jævnt, lag bivoks (blandet med olien) på stofstykket, men hold igen de sidste 2-3 centimeter før kanten hele vejen rundt, da bivoksen flyder ud (lidt som når man fordeler ost på en pizza)

At lave bees wrap er faktisk lidt som at lave pizza.

6. Bag nu stoffet i ovnen på 150 grader i 5 minutter eller indtil al voksen er helt smeltet

7. Tag stoffet ud af ovnen og brug penslen til at ”male” henover stoffet for at sikre, at voksen er jævnt fordelt og der ikke er klumper, luftbobler eller bare pletter. Du skal arbejde hurtigt, da det størkner på rekordtid!

Jeg brugte ovnen til at smelte bivoksen til mine bees wraps.

8. Tag fat i et hjørne eller to, fx med en pincet eller lille tang og løft lærredet af pladen og vift det frem og tilbage, indtil det er nogenlunde tørt (ca. 15 sekunder). Hæng evt. dit bees wrap til tørre et par timer herefter eller anvend med det samme, når det er fingertørt.

Såden blev de færdige stykker bees wrap.

Vigtige bonustips til når du laver bees wraps

Da jeg lavede mine bees wraps brugte jeg 100 gram bivoks, men det slet ikke nødvendigt med så meget til de tre stykker stof, jeg brugte. Mine bee’s wraps blev faktisk rigtig gode, men også en del kraftigere i kvaliteten end dem man køber, pga. det tykkere vokslag.

Så selvom de fungerer virkelig godt, vil jeg dog alligevel foreslå at bruge 80 gram, eller endda lidt mindre, i stedet for 100. Også af hensyn til omkostningerne.

Som en slutnote bør det nævnes, at bivoks kan være temmelig brandfarligt, så lad være med at skru højere op for din ovn end de 150 grader, som den skal være til denne opskrift – bare for en sikkerheds skyld. Og så hold lige øje med ovnen, mens du er i gang.

God indpakning giver mindre madspild

Som I ved er jeg optaget af at minimere vores madspild, og et ofte overset tip til at forlænge madens holdbarhed er altså at sørge for, at din mad eller dine rester er ordentligt pakket ind. Læs flere tips til at minimere madspild her.

2 meninger om “DIY: Den nemmeste metode til hjemmelavet bees wrap

  1. Når først du har penslet bivoksen ud, trænger det så automatisk igennem på den anden side, der rører bagepapiret eller vender du stoffet nedad og giver den anden side også?

    Like

Jeg vil elske at høre DIN mening om emnet, så giv endelig dit besyv med i kommentarfeltet :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s